12 października w ramach realizacji tematu "Dary ogrodu" dzieci z grupy Boże Słoneczka uczestniczyły w zajęciach kulinarnych - kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazję poznać kapustę wieloma zmysłami - wzrok, smak, zapach, dotyk. Czego potrzeba do kiszenia kapusty? Słoneczka już to wiedzą! W kolejnej części zajęć obserwowały proces szatkowania kapusty poprzez szatkownicę, dzięki pomocy Pani Paulinki i Pani Karolinki - naszej wspaniałej obsady kuchni. Następnie poszatkowaną kapustę oraz marchew dokładnie ze sobą wymieszały, wrzuciły do przygotowanego w tym celu słoika i każdą warstwę posypały solą. Należy wspomnieć, że nie zapomniały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem Siostry Danusi. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2-3 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.